Kebab on monen herkkupikaruokaa, mikä ei olekaan ihme – onhan kebab mausteista ja melko täyttävää liharuokaa, jonka avulla on mahdollista saada vatsa täyteen huokeaan hintaan. Tällä sivulla kerromme kebabin erilaisista muunnelmista sekä tämän herkullisen liharuuan historiasta.

Kebabin juuret vievät Lähi-itään, Keski-Aasiaan ja Välimeren maihin

Nykyisin kebab on tunnettu pikaruoka myös Suomessa, mutta alkujaan tämä liharuoka on kotoisin Lähi-idästä ja Keski-Aasiasta, joiden lisäksi myös monissa muissa Välimeren maissa on syöty kebabia jo pitkään. Sanalla kebab on tarkoitettu alkujaan paahdettua tai grillattua lihaa. Ruuan nimen arvellaan juontavan juurensa Iraniin tai Persiaan, vaikkakaan aivan varmoja tästä ei enää voida olla. On aika mielenkiintoista, että ruokalaji mainittiin keittokirjassa jo 900-luvulla.

Kebabia on saatavana useina erilaisina muunnoksina

Döner kebab on tunnetuin kebabmuunnelma ja tämä muunnelma on turkkilaistyylistä kebabia. Tässä muunnelmassa kartionmuotoisesta lihavartaasta leikataan veitsellä suikaleita. Joissakin ruokakaupoissa döner kebab -tyylistä kebabia on saatavana myös pakastettuna, mikä voi olla hyvä vaihtoehto kotikeittiössä kebab-himon iskiessä.

On hyvä muistaa, että sana kebab voi tarkoittaa myös monia muita asioita kuin meille tuttua döner kebabia. Se voi tarkoittaa esimerkiksi paahdettua naudan- tai lampaanlihaa. Kreikan kebabia edustaa souvlaki, joka ei muistuta aivan sellaista kebabia, joka meille kenties tulee ensimmäisenä mieleen sanasta kebab, vaan kyseessä on grillivarras. Jos pidät erityisesti döner kebabista ja olet aikeissa vierailla Kreikassa, saatat ilahtua kuullessasi, että Kreikastakin löytyy ruokalaji, joka muistuttaa döner kebabia, mutta tätä ruokalajia kutsutaan nimellä gyros. Shami kebab, joka on kotoisin Pakistanista, muistuttaa taas pikemminkin jauhelihapihviä tai makkaraa kuin meille tuttua kebabia. Arabimaissa kebabista käytetään usein nimitystä shawarma.

Kebabia voidaan tarjoilla monin eri tavoin

Myös kebabin tarjoilussa esiintyy useita erilaisia vaihtoehtoja; sitä voidaan tarjoilla esimerkiksi perunoiden tai riisin kera. Toisaalta kebab soveltuu erityisen hyvin tarjoiltavaksi myös pitaleivän sisällä. Tällöin pitaleipä höystetään usein salaatilla ja maustetaan erilaisilla kastikkeilla. Kaiken kaikkiaan voidaankin sanoa, että kebabista on moneksi ja että se taipuu yllättävän moneen makuun sopivaksi täyttäväksi ja maukkaaksi ruuaksi.