Pizza on kebabin ohella monen herkkupikaruokaa, mutta tiesitkö mistä pizza on kotoisin? Tällä sivulla kerromme hieman pizzan mielenkiintoisesta historiasta.

Pizzan esi-isiä tunnettiin jo ennen ajanlaskumme alkua Etelä-Italiassa

Nykyisin ollaan sitä mieltä, että pizza on alun perin kotoisin Etelä-Italiassa sijainneesta Suur-Kreikan siirtokunnasta. Marcus Porcius Cato mainitsi jo 200-luvulla ennen ajanlaskumme alkua kirjoittamassaan kirjassa ”Rooman historia” ruokalajin, joka muistutti suuresti pizzaa. Tämä ruokalaji valmistettiin paistamalla taikinapyörylää litteän kiven päällä. Täytteenä käytettiin hunajaa, oliiviöljyä sekä erilaisia yrttejä. Hunajan käyttö oli erittäin tyypillistä tuon ajan roomalaisessa ruuanlaitossa eikä olekaan ihme, että myös pizzan esi-isissä käytettiin kyseisellä alueella hunajaa.

Pompejin kohtalo oli järkyttävä, mutta kaupungin ikävästä kohtalosta huolimatta, tai osittain jopa sen ansiosta, tutkijat ovat saaneet runsaasti tietoa alueen muinaisesta elämästä. Eräs mielenkiintoinen pizzoihin liittyvä tieto on, että Pompejissa oli jo muinoin kauppoja, jotka muistuttivat pizzerioita. Tämä kertonee jotain pizzojen esi-isien suosiosta alueella. Eräs toinen mielenkiintoinen pizzan esi-isiin liittyvä tarina kertoo Persian kuninkaan sotilaiden valmistaneen pizzoja muistuttaneita litteitä leipiä käyttäen kilpiään paistoalustoina. Täytteenä näissä leivissä käytettiin tarinan mukaan juustoa sekä taateleita.

Tomaatin saapuminen Eurooppaan edisti pizzan syntymistä

Koska tomaattia ei vielä edellisten tarinoiden aikaan tunnettu lainkaan Euroopassa, ei nykyaikaisia pizzoja voitu vielä valmistaa. Napolissa ei myöskään vielä tuolloin osattu valmistaa mozzarellaa. Tomaatti saapui vasta 1500-luvulla Eurooppaan eikä sitä heti aluksi uskallettu käyttää, koska siinä epäiltiin olevan myrkkyä. Jo 1700-luvun loppupuolella sitä käytettiin kuitenkin jo yleisesti litteän leivän täytteenä ja pizzasta alkoi tulla suosittu ruoka – voidaan jopa sanoa, että siitä kehkeytyi Napolin matkailunähtävyys.

Ensimmäinen varsinainen pizzeria aloitti toimintansa vuonna 1830 Napolissa ja se toimii yhä, mikä kertonee sekä pizzan että kyseisen pizzerian suosiosta. Kerrotaan, että monet aateliset pitivät pizzasta, mutta tokihan pizza maistui myös tavalliselle kansalle.

Kansainvälistä suosiota pizza alkoi saada toisen maailmansodan päätyttyä, kun pizza saapui Yhdysvaltoihin Italiasta kotiutettujen joukkojen mukana. Pian pizza saavutti Yhdysvalloissa suurta suosiota ravintolaketjujen herkkuna. Ensimmäinen pizzaravintola perustettiin Suomessa Haminaan vuonna 1961.