Yrittäjyys on monen suuri haave. Kenties kaikista tärkein vaikuttava tekijä tämän haaveen taustalla on halu olla oman elämänsä herra – halu saada päättää omista työpäivistään ja hankkia elantonsa itseä miellyttävällä tavalla. Jos yrittäjyys kiinnostaa, saattaa myös pizza- tai kebab-alan yrittäjyys olla varteenotettava vaihtoehto.

Millaisia asioita aloittelevan pizza- tai kebab-yrittäjän kannattaa ottaa huomioon?

Kun suunnittelet yrittäjäksi ryhtymistä, pyörii mielessäsi todennäköisesti runsaasti erilaisia kysymyksiä. Onkin hyvä idea osallistua kursseille, jotka on suunnattu aloitteleville yrittäjille tai yritystoiminnan aloittamista harkitseville henkilöille. On hyvä osallistua myös yritysneuvontaan, jonka kautta omaa yritysideaasi käydään läpi asiantuntijan avustuksella. Et ehkä itse osaa arvioida objektiivisesti oman yritysideasi potentiaalia ja mahdollisia sudenkuoppia, jolloin on erityisen tärkeää, että rinnalla on asiantuntija, jonka arvioon voit luottaa.

Samalla kannattaa selvittää, onko sinun mahdollista saada starttirahaa toimintasi alkuvaiheessa. Starttiraha ei ole suuruudeltaan kovin suuri, mutta se voi auttaa yrittäjää selviytymään taloudellisesti yritystoiminnan alkuvaiheessa. Myös yritystoiminnan rahoituksen järjestäminen kannattaa selvittää perin juurin ennen toiminnan aloittamista.

On hyvä pohtia myös omia yrittäjäominaisuuksia. Yrittäjältä vaaditaan paljon. Hänen tulee olla omatoiminen, aktiivinen ja omata riittävästi itseluottamusta. Lisäksi hänen tulee olla selvillä yritystoimintaan liittyvästä lainsäädännöstä, esimerkiksi verotukseen liittyen.

Pizza- tai kebab-alan yrittäjän tulee lisäksi löytää toiminnalleen sopivat toimitilat. Hygieenisyys ja ruuankäsittelyn asianmukaisuus ovat erityisen tärkeitä toimittaessa elintarvikealalla. Lisäksi on tietysti varmistettava, että toimitilat ovat riittävän viihtyisät ja sijaitsevat alueella, jossa liikkuu riittävästi potentiaalisia asiakkaita.

Franchising-yrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto pizzeria-alalla

Monet pikaruokaravintolat toimivat franchising-periaatteella ja tämä voi olla oivallinen vaihtoehto myös pizzeriatoiminnan aloittamista suunniteltaessa. Tällöin toiminnan suuntaviivat ovat ikään kuin jo olemassa ja uusi yrittäjä toimii valmiin, tunnetun brändin alaisuudessa. Aloittelevalle yrittäjälle tämä voi olla helpoin vaihtoehto päästä liikkeelle, joskin osa yrittäjistä on myös sitä mieltä, että tämä vaihtoehto vähentää yrittäjän omia vaikutusmahdollisuuksia toimintansa suhteen. Toisaalta franchising-yrittäjyydessä on myös se etu, että asiakkaat tuntevat jo brändin. Tilanne on aivan toinen, jos perustat alusta alkaen oman pizzeriasi, jonka nimeä kukaan ei ole ennen kuullut.